Το μνημόνιο ήταν μονόδρομος

της Μαρίας Μαθιοπούλου

“Το μνημόνιο δεν βρίσκεται απέναντί μας και δεν πρέπει να το τοποθετούμε εκεί. Απέναντί μας είναι οι αγορές, των οποίων την εμπιστοσύνη πρέπει να ξανακερδίσουμε”.

Μια διαφορετική προσέγγιση του μνημονίου, κόντρα στην “αντιμνημονιακή” ρητορική που αναπτύσσεται όλο τον τελευταίο καιρό στην ελληνική κοινωνία, επιχειρεί ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης, μιλώντας στη “ΜτΚ”.

Μάλιστα, θέλοντας να αποκαταστήσει τις παρερμηνείες, όπως τις χαρακτηρίζει, εξαιτίας και της έλλειψης ειδικών γνώσεων των πολλών, συνέγραψε ένα βιβλίο πιο επίκαιρο από ποτέ: “Το μνημόνιο της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή, τη διεθνή και την εθνική έννομη τάξη”.

“Όφειλα, αξιοποιώντας την επιστημονική μου κατάρτιση, τη γνώση και την εμπειρία μου, να αποτυπώσω με αντικειμενικό τρόπο τη διαδικασία της προσφυγής μας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά και τον ρόλο του μνημονίου” τονίζει, εξηγώντας στη “ΜτΚ” τους λόγους που τον ώθησαν να μιλήσει για όλα αυτά. “Στόχος μου δεν ήταν να πάρω θέση υπέρ ή κατά. Ήθελα απλά να καταγράψω την αντικειμενική αλήθεια: τι σημαίνει το μνημόνιο και τι διακυβεύεται. Πώς λειτούργησε ο μηχανισμός στήριξης, ποιοι ήταν οι κίνδυνοι που αποσοβήθηκαν”.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ένα κομμάτι της χώρας βρίσκεται στο ένα άκρο, είναι καταπονημένο και αδιαφορεί αν θα πληρώνει φως, νερό, τηλέφωνο σε ευρώ ή δραχμές, επομένως γιατί να ανησυχεί, αφού δεν έχει τίποτε να χάσει. Ένα άλλο κομμάτι, στο άλλο άκρο, είναι ευκατάστατο και μαθημένο να αδιαφορεί για την τύχη της χώρας, αρκεί το ίδιο να μη διακινδυνεύει τα κεκτημένα του. Μένει ένα κομμάτι στη μέση, το πιο δυναμικό, ανήσυχο και ελπιδοφόρο, που πρέπει να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά, τι θα είχε συμβεί αν δεν γίνονταν και τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα, που καλείται σήμερα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο οικονομικό πρόγραμμα.

Κατά τον κ. Γκλαβίνη, το μνημόνιο ήταν μονόδρομος, από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τις υψηλές δανειακές μας ανάγκες από τις αγορές. “Καλώς ακολουθήθηκε αυτός ο δρόμος. Κάναμε καλά και θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα” εξηγεί. Ο ίδιος δεν κατανοεί τα περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και τα περί κηδεμονίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
“Γιατί να μην καταφύγουμε στη διεθνή κοινότητα, σε όλους αυτούς τους οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλη; Πού θα έπρεπε δηλαδή να στραφούμε;”.

Ευνοηθήκαμε σε σχέση με άλλους
Εξηγεί μάλιστα πως η Ελλάδα ωφελήθηκε και ευνοήθηκε από το διεθνές οικονομικό σύστημα, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες. “Έχουμε ένα ισχυρό στρατόπεδο και με αυτό θα πρέπει να πορευθούμε”. Τόσο στο βιβλίο του όσο και στη συζήτησή μας κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία που μπήκε σε ισχύ, για ένα πρωτόγνωρο ύψος κεφαλαίων που κινητοποιήθηκαν και για μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

“Δεν κατέλυσαν τη δημοκρατία το μνημόνιο και η τρόικα. Όλα έγιναν μέσα από μια διαπραγμάτευση με εταίρους και όχι με εχθρούς και αντιπάλους” εξηγεί. Όσο για την έντονη αμφισβήτηση των μέτρων που λαμβάνονται, καλεί αυτούς που έχουν “χρυσές ιδέες” να τις καταθέσουν.

Το διακύβευμα
Κατά τον κ. Γκλαβίνη, το μεγάλο διακύβευμα είναι να ξαναβγούμε στις αγορές και να μη δανειζόμαστε στο μέλλον ως αναδυόμενη οικονομία. “Εκεί αποσκοπεί το μνημόνιο, να επιστρέψουμε στις αγορές. Οι αγορές λειτουργούν με απλό τρόπο, δεν έχουν ψυχή, έχουν όμως κρίση και δεν μπορούμε να τις ξεγελάσουμε. Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι αν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Η τρόικα θα μας βοηθήσει να επανέλθουμε στις αγορές. Σε μας εναπόκειται να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους”.

Τι γίνεται όμως μετά το τέλος του μνημονίου; Στην ερώτησή μας τονίζει πως δεν είναι ώρα για συζητήσεις και εικασίες για το τι θα γίνει το 2013. “Έχουμε έναν στόχο και συμμάχους τη διεθνή κοινότητα. Θα δούμε μετά ποια είναι η κατάσταση και τι θα γίνει. Για την ώρα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας”.
Κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, η γενιά μας παρέλαβε ένα ανεπτυγμένο κράτος και δεν πρέπει να παραδώσει ένα αναδυόμενο. “Πρέπει να μετατρέψουμε τη χώρα σε γνήσιο ανεπτυγμένο κράτος. Δεν μας λείπει η γνώση, η εμπειρία, η ιστορία και ο πολιτισμός. Έχουμε καταφέρει δυσκολότερα στην ιστορία μας”.

Μακεδονία

http://www.makthes.gr/news/economy/64184/

31.10.2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: